reklama

piątek, 24 listopada 2017

Kasza jaglana z warzywami (i kurczakiem)

Nie macie pomysłu na pyszną kaszę jaglaną? Spróbujcie przygotować ją z kurkumą i warzywami - możecie dodać kurczaka lub pozostać przy wersji wege, a właściwie wegańskiej :) 

kasza jaglanaSKŁADNIKI (dla 2 osób)
100 g kaszy jaglanej 
1 mała biała cebula
1 duży pomidor
150 g zielonego groszku mrożonego
(w wersji bezmięsnej możemy podwoić jego ilość)
4-5 odsączonych suszonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego
opcjonalnie 200 g piersi kurczaka

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - w wersji mięsnej dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Groszek blanszujemy. Dorzucamy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami i kaszą do całości. Doprawiamy kurkumą. Możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką. Smacznego :) 


kurczak z kaszą
warzywa z kaszą
Porcja :
bez mięsa (z 300 g groszku) - 430 kcal (B- 18 g, T- 13 g, W- 59 g, błonnik - 14 g)
z mięsem (150 g groszku) - 475 kcal (B- 35 g, T - 14 g, W- 51 g, błonnik - 10 g)

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie że napisane są makroskładniki bo musze przestrzegać okreslonej ilości, a sam przepis jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest o tyle fajna, że można do niej dodać wszystko, nie potrzeba mięsa a i tak jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń