piątek, 17 listopada 2017

Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną

Pyszny pomysł na bezmięsny obiad, choć dzięki soczewicy nie pozbawiony białka :)
Farsz z kaszą jaglaną jest pyszny i sycący, koniecznie wypróbujcie przepis!


papryka
SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 260 kcal)
4 duże papryki - u mnie czerwone
1 cebula
100 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
pół pęczka bazylii lub natki pietruszki
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Soczewicę namaczamy w wodzie z listkami i zielem kilka godzin. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Cebulę drobno posiekaną podsmażamy na łyżeczce oliwy, kiedy się zeszkli dodajemy pomidory, kaszę i soczewicę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną zieleninę. Chwilę razem dusimy, aż farsz zgęstnieje. Górę papryk ścinamy, wydrążamy pestki i nakładamy do środka farsz. Przykrywamy papryki "czapeczkami" i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez około 25 minut. Smacznego :) 


kasza jaglana

1 porcja - tylko 260 kcal:
- białko - 13 g
- tłuszcze - 2.5 g
- węglowodany - 47 g
- błonnik - 9 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
 soczewica

4 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, uwielbiam faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ostatnio się zastanawiam, jak zrobić dobrą wegetariańską wersję 😊

    OdpowiedzUsuń