piątek, 22 grudnia 2017

Najlepszy bigos

Ile domów, tyle przepisów na bigos - dziś podaję przepis na przepyszną wersję bigosu, który robi się w moim rodzinnym domu. Najlepszy na Święta i Nowy Rok 
                                                                  

przepis na bigosSKŁADNIKI

Kapusta kiszona 1,5 kg
Kapusta biała główka ok. 2,0 kg
Żeberka mięsne 1,2 kg
Boczek wędzony 0,25 kg
Kiełbasa podwawelska 0,5 kg
Łopatka wieprzowa 0,6 kg
Grzyby suszone 40 g
Śliwki suszone bez pestek 150 g
Cebula 2 szt.
Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa).



PRZYGOTOWANIE 
Przygotowanie kapusty kiszonej
Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki).
Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku.
Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4).  Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę.

Przygotowanie grzybów
Namoczone grzyby zagotowujemy i  odcedzamy (nie wylewamy wywaru!) i drobno kroimy.

Przygotowanie kapusty białej
Po ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Gotujemy do aldente.

Przygotowanie żeberek
Pokrojone żeberka obsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Można dodać również kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie mięsa z łopatki
Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną w kostkę oraz przyprawy angielskie ziele liść laurowy pieprz sól. Odcedzamy.

BIGOS
Mieszamy podgrzane składniki tj kapustę kiszoną, kapustę białą, żeberka i gulasz z łopatki. Odstawiamy do ostygnięcia. Odgrzewamy na drugi dzień i doprawiamy przyprawami do smaku.
Jeśli bigos jest zbyt suchy to można dolać część tłuszczu z gulaszu Powtarzamy czynność w następnym dniu.

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

bigos


2 komentarze:

  1. Bigosik zawsze super, a najlepszy po tygodniu :D ... tylko, że nigdy tego tygodnia nie doczeka ;)

    OdpowiedzUsuń