reklama

czwartek, 19 stycznia 2017

Razowe penne z indykiem i brokułem w sosie jogurtowym

Pyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :) 
Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie.
Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal)
makaron200 g filetu lub sznycli  z indyka
200 g makronu pełnoziarnistego np. penne
500 g brokuła (może być mrożony)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona, 
suszona bazylia, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. 
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy solą ,pieprzem i papryką.Do usmażonego mięsa dodajemy odcedzony makaron i jogurt wymieszany z łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Na końcu dodajemy różyczki brokuła i razem mieszamy. Od razu podajemy. Smacznego :) 


brokuły
brokuł przepisy

1 porcja 620 kcal 
- białka - 45 g
- tłuszcze - 15 g
- węglowodany - 74 g 
- błonnik - 15 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie



poniedziałek, 16 stycznia 2017

Jajecznica z pieczarkami

Prosty i szybki przepis na pyszne i zdrowe śniadanie :) 

jajecznica
SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 214 kcal)                         
2 jajka 
3 średnie pieczarki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz



PRZYGOTOWANIE
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie - przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka, jeszcze trochę doprawiamy i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji - pod koniec dorzucamy szczypiorek. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

P.S. Pamiętajcie - jajka jedzone na śniadanie podkręcają metabolizm!


jajecznica
przepisy na śniadanie
1 porcja - 214 kcal  (z kromką chleba graham z masłem - 317 kcal)
- białka - 15,8 g
- tłuszcze - 16,1 g
- węglowodany - 2,5 g
- błonnik - 1,3 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




środa, 11 stycznia 2017

Spaghetti z krewetkami i groszkiem

Aromatyczne, pachnące cytryną i groszkiem spaghetti. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza :) 
Danie w wykonaniu mojego Męża - ja sfotografowałam i zjadłam :) 

makaron z krewetkamiSKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 560 kcal)
400 g makaronu pełnoziarnistego
400 g średnich krewetek 
500 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryczka chili
4 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy
200 g mrożonego groszku
1 pęczek bazylii
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotuj al dente wg. przepisu  na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż do zarumienienia, dodaj krewetki. Podsmażaj 3-4 minuty intensywnie mieszając. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć zblanszowany wcześniej groszek i posiekaną bazylię. Smaż razem 3-4 minuty i dodaj odcedzony makaron. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość i od razu podawaj. Smacznego :) 


makaron z owocami morza
makaron z groszkiem 1 porcja - 560 kcal
- białka - 31 g
- tłuszcze - 11,5 g
- węglowodany - 73 g
- błonnik - 16 g 

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie





wtorek, 10 stycznia 2017

Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami

Pyszne, szybkie i zdrowe kotleciki z mięsa z indyka z dodatkiem pieczonych batatów z sosem czosnkowym. Polecam :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 339 kcal)
indyk500 g mięsa mielonego z indyka 
150 g pieczarek
1 pęczek pietruszki 
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 duże bataty
200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
suszony tymianek , zioła prowansalskie

frytki z batata

PRZYGOTOWANIE

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy łyżką oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut.
Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto. 
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym dipem.
Smacznego :) 


dip czosnkowy
pieczarki 1 porcja - 339 kcal:
- białka - 37 g
- tłuszcze - 13 g
- węglowodany - 29 g
- błonnik - 4,5 g 

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie