reklama

piątek, 2 lutego 2018

Pstrąg pieczony z masłem chili i warzywami

Przepyszny pomysł na pieczonego pstrąga - praktycznie  fit obiad, który sam się robi :) 

Przepis z Kwestii Smaku z moimi małymi zmianami - pod nasze podniebienia -  bardzo smacznie polecam!

pstrągSKŁADNIKI (dla 4 osób)                                     
4 świeże wypatroszone pstrągi
750 g mrożonych warzyw
(np. brokuł, kalafior, mini marchewki)
sól, pieprz, świeży rozmaryn 
(z braku laku suszony też się nada :))
cytryna
8 ząbków czosnku

Masło chili:
60 g masła
1 mała papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz




PRZYGOTOWANIE
Warzywa rozmrażamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki czosnku (nieobrane).
ryba z warzywami
Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry). 
Roztopione masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny.
Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła.
Smacznego :) 


pstrąg przepisy

warzywa

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 




2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń