reklama

czwartek, 22 marca 2018

Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :)

Dzisiaj mam dla Was super przepis na brownie z bananów - przepis pochodzi z najnowszej książki Wydawnictwa Buchmann (premiera odbyła się w zeszłym tygodniu) - "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku".  Autorką jest dziennikarka kulinarna i blogerka - Sylwia Majcher.




Dane są przerażające- rocznie na śmietnik na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności - 9 milionów ton jedzenia to nasz udział w tych danych - Polska jest w niechlubnej pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność. 
Zero waste to filozofia, która promuje ograniczenie produkcji śmieci - także odpadów kuchennych. 





W książce znajdziecie mnóstwo porad na temat recyklingu w kuchni, przeczytacie o tym jak planować, kupować, przechowywać, przetwarzać i ograniczać - by jak najmniej żywności marnować. Wreszcie moc porad i przepisów na temat wykorzystywania resztek! 




Większość jedzenia, które wyrzucamy do kosza naprawdę da się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). 





















Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu i naprawdę pozwalają nam wykorzystywać resztki, które zwykle za chwilę wyrzucilibyśmy do kosza! 
Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę nie lubię wyrzucać jedzenia - więc znalazłam tu dla siebie dużo inspiracji :) 


Na pierwszy ogień poszło bananowe brownie - przepis mnie zachwycił, a że wszystkie składniki miałam w domu - zrobiłam je od razu po przejrzeniu książki :)



SKŁADNIKI
2-3 dojrzałe banany
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka 
2 niepełne szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
opcjonalnie: 
maliny świeże lub mrożone do przybrania (świetnie przełamują słodycz i czekoladę :))




PRZYGOTOWANIE
Połamaną czekoladę wrzucamy wraz z masłem do garnuszka i rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozgniecione widelcem na gładką masę banany i wystudzoną czekoladę.Wszystko razem miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (okrągła 20 cm, lub prostokątna 18x24 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha!
Smacznego :) 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 


























































Tytuł książki  - "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku"

Autor - Sylwia Majcher
Twarda oprawa, 
Ilość stron 192
Cena - 49,90 zł
Wydawnictwo Buchmann



 Wpis powstał w ramach współpracy  Wydawnictwem Buchmann 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz