reklama

czwartek, 29 marca 2018

Omlet ze szparagami, łososiem i fetą

Pyszny pomysł na śniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) 
omlet ze szparagami
SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal)
2 jajka
5 szt. zielonych szparagów
30 g sera feta
50 g łososia wędzonego
sól, pieprz, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i plastrami łososia, doprawiamy ziołami, po czym smażymy do całkowitego ścięcia jajek.

śniadanie białkowo-tłuszczowe

1 porcja - 380 kcal
- białko - 33 g
- tłuszcze - 25 g
- węglowodany - 4 g
- błonnik - 2.3 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 



3 komentarze:

  1. Z taką odmianą omletu jeszcze się nie spotkałam, ależ to apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten omlecik! Mniam!

    OdpowiedzUsuń