poniedziałek, 14 stycznia 2019

Tarta z kremem mascarpone i owocami (bez pieczenia)

Pyszny a przede wszystkim szybki w wykonaniu deser - czekoladowa tarta z kremem ze śmietanki i serka mascarpone - raz zrobicie i się  zakochacie <3

SKŁADNIKI
tarta czekoladowaSpód:
220 g maślanych herbatników
110 g masła
2 łyżki ciemnego kakao

Krem:
330 ml śmietanki 30 lub 36% (mocno schłodzonej)
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru (można też dodać 
rozpuszczony w małej ilości wody ksylitol)

Ulubione owoce: u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny 



PRZYGOTOWANIE
Herbatniki kruszymy blenderem, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami i kakao.
Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kakaową masą. Dociskamy równomiernie na środku i bokach foremki. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem. 
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier i dodajemy po łyżce mascarpone. Całość mieszamy. Nakładamy krem i owoce na spód i wstawiamy na godzinkę do schłodzenia. Smacznego :) 


krem z owocami

tarta z owocami
 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

3 komentarze:

  1. Jaka piękna wiosna króluje na Twoim cieście 😊👏

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje i pewnie świetnie smakuje. Od samego patrzenia aż ślinka cieknie! ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda wprost cudownie pochłonęła bym je całe jakby mnie ktoś na metr dopuścił.

    OdpowiedzUsuń