czwartek, 28 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem na pikantnie

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu
 - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie  :) 

SKŁADNIKI  
papryka4 duże papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 mięsa mielonego
wołowo-wieprzowego
80g kaszki kuskus
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 papryczka chili
100g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, kmin rzymski
oliwa/olej do smażenia 


PRZYGOTOWANIE

Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę. 
Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego. 
Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy.
Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut.






Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem.

papryka



















Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


warzywa
 Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.

papryka
 Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

papryka


2 komentarze:

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, warto wypróbować z porze obiadowej :) Miłego dnia :)

      Usuń