środa, 22 października 2014

Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu

Przepyszna tarta jabłkowa z  orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :)
tarta 
 SKŁADNIKI  

Ciasto:

200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki)
50g cukru pudru
2 żółtka
tarta 
Nadzienie:

4 duże kwaskowe jabłka
1 puszka masy krówkowej - kajmakowej  (500g)
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
cynamon







PRZYGOTOWANIE


 
Zagniatamy ciasto z podanych składników.  Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę 
( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualne braki na brzegach). 


 
 Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.
 



 

Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni. 




 
tarta 




Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . 
Oprószamy cynamonem.
Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową.  
Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy  łyżką.


tartatarta

tarta



Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą.

tarta

tarta

Smacznego !!!

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!





 

11 komentarzy:

  1. Ta warstwa orzechów w karmelu, o mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie smakowe, taka jesienna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kcal w 100 gramach może mieć taka tarta? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można ciasto kruche zrobić dzień prędzej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie posiadam piekarmika z termoobiegiem. Jak dlugo I w jakiej temperaturze powinnam piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu należy piec w opcji góra-dół w tej samej temperaturze około 7-10 minut dłużej :)

      Usuń