wtorek, 2 grudnia 2014

Kurczak z musem jabłkowym

Drób pieczony z jabłkami każdy z nas jadł pewnie w wielu wersjach - ja proponuję dzisiaj kurczaka z ... musem jabłkowym :)

kurczakSKŁADNIKI

4 kawałki kurczaka 
(u mnie ćwiartki)
5 jabłek
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
papryka słodka
oliwa 


kurczakPRZYGOTOWANIE
 
Cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy. 




Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. 
Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy na mus. 

Podajemy kurczaka z musem i kawałkami jabłek. Smacznego :)


kurczak
kurczak





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz