niedziela, 14 grudnia 2014

Schab ze śliwką na kapuście

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)

schab

SKŁADNIKI
600g schabu bez kości
100g wędzonego boczku
300g kiszonej kapusty
ok 15 sztuk suszonej śliwki
2 jabłka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
kapustaCebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. 
W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. 

Pyszny schab z kapustą i śliwką :)

schab
schab
schab





 

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję, ale dlaczego ze śliwką a nie ze śliwkami? Bo się tak mówi? Ale to nie znaczy, że tak się mówić i pisać powinno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , bo pyszny taki schab jest :) Co do nazewnictwa, ponieważ tak się utarło, tak nazwałam przepis, by łatwiej można było do niego dotrzeć w czeluściach internetu, pozdrawiam :)

      Usuń