poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tajskie zielone curry z kurczaka

Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem
w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI
curry1/2 kg piersi kurczaka
1 cebula
2 dymki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki zielonej pasty curry (łagodnej - jeśli bardzo ostra wystarczy 1)
100ml bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół limonki
olej do smażenia
2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati


PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy  składniki.

curry z kurczaka
Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym, ale może być też basmati. Przepyszne tajskie curry gotowe :) Smacznego !


zielone curry
kurczak




4 komentarze:

  1. MMM wydaje się być pyszne, przepis trafia na listę "koniecznie wypróbuj" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, proste szybkie i smaczne danie, uwielbiam...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń