czwartek, 5 lutego 2015

Guacamole czyli pasta z awokado

Uwielbiam awokado- jego smak i kolor  - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole 
- tu moja jej wersja podstawowa :)

awokado 
SKŁADNIKI

1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soku z limonki
(lub cytryny)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz




awokadoPRZYGOTOWANIE

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Składniki możemy też zblendować na gładką masę i przyprawić.

Możemy podkręcić smak ostrą papryczką, czy drobno posiekaną czerwoną cebulką :)

Guacamole świetnie nada się do nachosów, krakersów i tego typu przegryzek :)
Ale świetnie smakuje na kanapkach z dodatkiem warzyw.
Ja lubię z kiełkami rzodkiewki i czarnymi oliwkami. 
Smacznego :)


pasta do kanapek
pasta z awokado do kanapek


 Szukasz blendera ręcznego?  - TUTAJ - KLIK! duży wybór!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą pastę,robie często do kanapek do szkoły:) Zapraszam do mnie na pastę z groszku http://healthymix.blog.pl/2015/01/30/pasta-kanapkowa-z-awokado-i-groszkiem/

    OdpowiedzUsuń