piątek, 27 marca 2015

Szynka pieczona w piwie

Aromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek.

szynkaSKŁADNIKI
1 kg szynki wieprzowej
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka płynnego miodu
3/4 szklanki piwa

PRZYGOTOWANIE
Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki  i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut. 
Domowa szynka gotowa :)

Smacznego :) 

szynka pieczona w rękawie

szynka w piwie
domowa wędlina źródło inspiracji




  

5 komentarzy:

  1. Piwa to potrzeba tak ze 2 szklanki - 3/4 szklanki do pieczenia a reszta do popicia tego pysznego mięska :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w przepisie nie ma wogóle soli, czy solimy mięso???

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie solimy :) i zapewniam,że jest pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń