piątek, 17 kwietnia 2015

Jabłecznik ucierany - inaczej :)

Bardzo prosty, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :)

SKŁADNIKI
placek z jabłkami
125g masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
200g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2-3 duże jabłka
1 łyżeczka roztopionego masła
cynamon

PRZYGOTOWANIE
placek z jabłkamiW malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy
z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem.
Pieczemy około 45 minut -  w piekarniku  rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!


jabłecznik

szarlotka


szybki jabłecznik


 

4 komentarze:

  1. Wygląda bombowo! :)
    Czy takie upieczone jabłko jest wystarczająco miękkie, żeby móc normalnie jeść ciasto widelcem/łyżeczką? :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Tak, jabłko mimo jasnego wyglądu jest miękkie :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń