Otrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego) makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu).
SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu. Cukinię myjemy i kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw (wyrzucamy część z pestkami). Dorzucamy do kurczaka, przyprawiamy tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy 3-4 minuty, aż cukinia trochę zmięknie. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy makaron i zmniejszamy ogień. Mieszamy często przez ok. 5 minut, aż makaron będzie miękki. Na koniec dorzucamy posiekaną bazylię, mozzarellę pokrojoną w kostkę i pomidorki przekrojone na połówki. Całość mieszamy chwilkę, aż ser się rozpuści i od razu podajemy. Smacznego :)
jak jest cukinia, to wchodzę w to:) zapraszam do mnie: http://cleangoodfood.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń:) chętnie wpadnę :)
UsuńWygląda pysznie :3
OdpowiedzUsuńdzięki - tak też smakuje :)
UsuńWygląda pysznie :3
OdpowiedzUsuń