środa, 3 lutego 2016

Kanapkowa pasta z soczewicy

Bardzo pyszna, bardzo zdrowa pasta kanapkowa :) 

Pasta z soczewicy to świetna alternatywa dla wędliny, czy sera, które zwykle są podstawowymi dodatkami do pieczywa. 
A źródło inspiracji do domowych past kanapkowych jest wprost nieskończone - możemy wykorzystać jajka, warzywa , ryby.
Może być bardzo smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo :).
Polecam na FIT śniadanko z ciemnym chlebkiem :)

 
soczewicaSKŁADNIKI (na 4 kanapki - 1 kanapka 109 kcal, sama pasta - 4 porcje to 131 kcal :))

4 łyżki ugotowanej soczewicy 
(lub soczewicy z puszki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
+kilka listków do ozdobienia
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
4 kromki ulubionego pieczywa





PRZYGOTOWANIE
Soczewicę miksujemy z posiekaną pietruszką i oliwą. Doprawiamy pieprzem według własnych preferencji. Smarujemy pieczywo. Pyszne i zdrowe kanapki gotowe :) Smacznego!

pasta na kanapki

pasta do kanapek




















1 kanapka (ciemny chleb z ziarnami) - to 109 kcal:
- białko - 3,5 g
- tłuszcz - 5,22 g
- węglowodany - 12 g
- błonnik - 2 g 

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

3 komentarze:

  1. Super,muszę to zrobić jutro. I tak miałam ugotować soczewicę dla dziwcka, a w lodówce jest pół pęczka pietruszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pysznie i zdrowo :) A i można przemycić pietruszkę, jak ktoś nie lubi, bo nie jest mocno wyczuwalna :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Hmmm smakowicie wygląda, chyba muszę wypróbować :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń