czwartek, 21 kwietnia 2016

Tarta ze szparagami na cieście francuskim


Jak już na pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3 
Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!!

SKŁADNIKI
szparagi1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
200 g zielonych szparagów
150 g tartej mozzarelli
150 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano,
corregio, czy innego ulubionego :))



PRZYGOTOWANIE
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans.
tarta z ciasta francuskiego
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty. Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut. 


zielone szparagi
szparagi z serem 
Po upieczeniu posypujemy całość startym serem.


szparagi przepisy
Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :)

przepis ze szparagami
ciasto francuskie ze szparagami

Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6.
Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g.

Zapraszam na funpage na FB  oraz Instagram

szparagi przepis


2 komentarze: