środa, 7 grudnia 2016

Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego.
Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta!

SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków)
Ciasto:
drożdżowe bułeczki320 g mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
30 g cukru
125 ml podgrzanego mleka
szczypta soli
1 jajko (żółtko oddzielone od białka)
40 g masła, roztopionego
Masa:
1 l wody
200 ml mleka
200 g maku, zmielonego
30 g cukru trzcinowego
50 g miodu
1 jajko
50 g masła, roztopionego
30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni
40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy

PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy sól oraz utarte z pozostałym cukrem żółtko. Dolewamy wystudzone masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Delikatnie oprószamy mąką i znów odstawiamy - aż podwoi swoją objętość. Gdy wyrośnie - ponownie je zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości 1/2 cm. 

Masa makowa:
Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na pół godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę.

Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).  Ślimaczki smarujemy białkiem i pieczemy na złoto-brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :)



strucla makowa


mak

lidl
Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez Lidla. Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. 
Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) 

Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie 6 naklejek - każda za zakupy w Lidlu na 50 złotych (liczą się też naklejki zbierane na książkę Karola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :)
Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce!

Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie


książka kucharska


Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal :) 

7 komentarzy:

  1. Robię podobne, przynajmniej z wyglądu, bo smakiem na pewno nie dorównują tym Twoim, wówczas gdy idąc na łatwiznę korzystam z gotowej masy makowej w puszcze. Poza tym, nie daje do zamrażarki, tylko od razu po zwinięciu w rulon kroję i układam na papierze w blaszce, czekam do wyrośnięcia i piekę.
    Ale wykorzystam powyższy przepis, może na święta, za który bardzo dziękuję. :)
    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie wersje makowca i jemu podobnych wypieków podbijają moje serce <3 Super, że polecasz zrobienie własnej masy, to się chwali! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie :) uwielbiam mak

    OdpowiedzUsuń