reklama

środa, 17 maja 2017

Fit placki z cukinii i marchewki

Ostatnio coraz częściej goszczą na naszym stole warzywne placuszki w różnych kombinacjach :) 
Dzisiaj przedstawiam Wam wersję z cukinią i marchewką - są przepyszne - koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzu, czy i Wam przypadły do gustu :) 

Możecie zjeść je same - lub tak jak my - z jogurtem greckim, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni <3 

cukinia

Z podanej porcji wychodzi około 6 dużych placków - czyli 2 porcje

cukinia przepisySKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 275 kcal - bez dodatków :))
300 g cukinii - 1 średnia sztuka
200 g marchewki
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatki - u nas:
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 dodatkowa łyżeczka natki
1 łyżka prażonych pestek z dyni


PRZYGOTOWANIE
Marchew oraz cukinię ścieramy na  tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.Formujemy w rękach placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dodatkami :). Smacznego!
placuszki z cukinii i marchewki

dietetyczne przepisy 1 porcja - 275 kcal (z dodatkami 360 kcal)
- białka - 13,6 g (17,3 g)
- tłuszcze - 11,5 g (18,3 g)
- węglowodany - 26,5 g (30,3 g)
- błonnik - 8,2 g (8,65 g)

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

przepisy odchudzające


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie placki :) Polecam też dodać trochę pieczarek, ziemniaka i przyprawę włoskę - wtedy placuszki smakują jak pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie, bez ziemniakow! Dla zmiany i gustu!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ja dodałam też seler młody pychotka

    OdpowiedzUsuń