reklama

piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą

Pyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ?  Oceńcie sami - nam baardzo smakowało.
Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :)

cezar

SKŁADNIKI (1/2 sałatki - porcja obiadowa to 370 kcal)
kurczakgarść rukoli
garść szpinaku "baby"
1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej
duża pierś z kurczaka
oliwa czosnkowa 
świeży lub suszony tymianek
oliwa/olej do smażenia
oliwa czosnkowa (przepis tu)
sól
pieprz
sok z cytryny
3 kromki chleba tostowego z pełnego ziarna
gałązka pomidorków cherry
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy 
twardy żółty ser do posypania

PRZYGOTOWANIE
kurczak do sałatki

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo. 




Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki. 

Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy 
i kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę, podsmażamy kilka minut na patelni polewając oliwą czosnkową. 

Zieloną mieszankę rozdzielamy na 2 talerze, układamy kawałki kurczaka i połówki pomidorków. Posypujemy startym żółtym serem i grzankami. 

sałatka z rukolą

Polewamy dressingiem. Smacznego :) 

sałatka kfc
sałatka pizza hut








 1 porcja - 370 kcal 
- białko 31,4 g
- tłuszcz - 16 g 
- węglowodany - 26,6 g
- błonnik - 4,8 g

Zapraszam na  fanpage na FB oraz Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz