reklama

piątek, 15 maja 2015

Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :)

SKŁADNIKI
Zupa:
1 seler naciowy (około 400g)
zupa krem z selera
1 cebula
3/4 litra bulionu warzywnego
100 g serka topionego
1 łyżka oliwy, sól, pieprz

Chipsy:
100 g jarmużu (bez grubych łodyżek)
sól, pieprz
czosnek granulowany
oliwa z oliwek
(lub oliwa czosnkowa)

PRZYGOTOWANIEseler 
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. 



Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. 

chipsy z jarmużujarmuż

 Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy z upieczonymi chipsami z jarmużu. 

Smacznego :)

zupa krem
seler 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz