reklama

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sałatka z grillowanych warzyw z pieczoną fetą

Przecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową).

SKŁADNIKI
grillowane warzywa2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
150 g pomidorków koktajlowych
300 g dobrej jakości sera feta
(najlepiej pokrojonej w kostkę)
3 łyżki oliwy czosnkowej
(przepis tutaj )
lub oliwa+ząbek przeciśniętego 
przez praskę czosnku
zioła prowanslaskie


PRZYGOTOWANIE
warzywa z grillaCukinię myjemy, kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy. Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe.
Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. 
Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka gotowa:)

Smacznego :)


feta pieczona
feta zapiekana



  

1 komentarz: