reklama

wtorek, 10 listopada 2015

Pierś z gęsi pieczona na jabłkach

Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :)
Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :)

piersi gęsiSKŁADNIKI

1 podwójna pierś gęsi z kością 
(około 1 kg)
4 ząbki czosnku
sól
pieprz 
7 łyżek otartego majeranku
3 winne jabłka




PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej wody rozpuszczamy łyżkę soli. Wkładamy do niej pierś i wstawiamy na noc do lodówki.
gęś z jabłkamiPierś osuszamy i nacinamy skórę (w kratkę). Kładziemy na suchej i zimnej patelni (bez usuwania kości) skórą do dołu. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu wytapiamy jak najwięcej tłuszczu, aż do zrumienienia skórki. Przekładamy na parę minut na drugą stronę.
Studzimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 6 łyżkami majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem i powstałą mieszanką nacieramy gęś. Odstawiamy na godzinę. 
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawiamy pieprzem i pozostałą łyżką majeranku. Kładziemy gęś skórą do góry. 
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Zmniejszamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. 
Upieczone mięso odłączamy od kości. Piersi kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem, podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :)

Inne przepisy na gęś:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną


gęś pieczona


gęsinagęś
 źródło inspiracji

2 komentarze: