niedziela, 24 kwietnia 2016

10 produktów oczyszczających organizm z toksyn

Ostatnimi czasy oczyszczanie organizmu stało się modne - nie tylko teraz, na wiosnę.
Zamiast jednak stosować głodówki, diety oczyszczające i detoks raz , dwa razy w roku - lepiej wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu produkty, które poprawiają metabolizm oraz oczyszczają organizm z toksyn. 

detoxSzkodliwe substancje gromadzą się w naszym organizmie w wyniku złej diety, stresu, życia w ciągłym biegu, zanieczyszczeń środowiska. Jeśli jest ich zbyt dużo nasza wątroba może nie nadążyć z ich eliminacją. Jeśli odczuwasz ciągłe zmęczenie, brakuje Ci energii, masz problemy z cerą lub cierpisz na dolegliwości trawienne - to znak,że wątroba nie radzi sobie z toksynami!


Oto lista 10. produktów, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a które przyczynią się do oczyszczania organizmu, przyspieszenia metabolizmu i zwiększą Waszą witalność.

1. Woda z cytryną - ciepła woda z cytryną o poranku, nie tylko oczyszcza, ale też pobudza układ trawienny do działania. Więcej na ten w artykule 10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 

2. Zielona herbata - jeden z najzdrowszych na świecie napojów. Bogata w antyoksydanty - katechiny, które, które przyspieszają spalanie tłuszczów odkładających się w wątrobie (wspomagają przy tym jej działanie). Napar  z niezwykłą skutecznością oczyszcza organizm z toksyn, które powstają w tkankach w następstwie przemiany materii oraz tych zagrażających z zewnątrz - pestycydów, barwników i konserwantów. Zawarte w zielonej herbacie polifenole chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. W ciągu dnia warto wypijać 2-3 filiżanki. Aby skorzystać z najcenniejszych właściwości zielonej herbaty należy zalewać jej listki wodą o temperaturze około 80 stopni.

3. Buraki - tanie, a jednak zbyt rzadko pojawiają się w naszych kuchniach. Są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, kwasu foliowego i witaminy C. Mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Buraki zawierają betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim chroni drogi żółciowe, usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego , a dzięki temu toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Buraki działają odtruwająco na przewód pokarmowy, wątrobę, jelita oraz nerki - likwidując kamienie nerkowe. Stymulują produkcję kwasu żołądkowego.Ułatwiają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Można je jeść w postaci surówek lub sałatek  - jednak najwięcej zdrowych właściwości ma sok z buraków - oczyszcza krew, wypłukuje toksyny z organizmu,a także obniża ciśnienie. 

4. Jabłka - bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez i fosfor. Zawarte w nich kwasy organiczne sprzyjają eliminacji toksycznych substancji i utrzymują kwasowo-zasodową równowagę krwi. Zawierają pektyny -błonnik rozpuszczalny, który korzystnie wpływa na usuwanie metali ciężkich i szkodliwych dodatków, które są dodawane do żywności. Błonnik ten zwiększa również uczucie sytości, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, przeciwdziała zaparciom. Jabłka  korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, obniżają poziom cholesterolu. Zawierają również kwercynę - flawonoid, który zwalcza wolne rodniki(odpowiedzialne za starzenie się komórek i nowotwory) i wiąże część toksycznych metali.Zawarty w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii.Najlepiej zjadać jabłka na surowo lub w postaci świeżo wyciśniętych soków.

5. Suszone figi - posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich suszonych owoców (więcej nawet niż śliwki. Skutecznie pobudzają pracę układu pokarmowego, oczyszczają jelita. Zalecane w zaparciach. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają właściwości odtruwające, antyoksydacyjne przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne. Figi są bogate w potas, który zapobiega obrzękom. Można dodawać je do jogurtów, musli lub jeść po prostu jako przekąskę.

6. Cebula - bogate źródło wapnia, fosforu i potasu, zawiera kwas foliowy - beta karoten i kwercynę - silny antyutleniacz. Skutecznie oczyszcza organizm z toksycznych związków metali
Dzięki związkom siarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasożytów. Najlepiej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek.

7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybiotyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pestycydów, metali ciężkich , herbicydów oraz przeciwdziała mnożeniu się bakterii i grzybów. Czosnek zawiera również alliacynę i selen - które dodatkowo ochraniają wątrobę. Warto więc dodawać czosnek do potraw, by wspomagać oczyszczanie wątroby.

8. Kapusta - bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Również zawiera siarkę, która usprawnia działanie wątroby i ułatwia usuwanie toksyn. Ma właściwości oczyszczania organizmu ze wszelkich substancji szkodliwych (również pozostałości leków czy pestycydów).
Kapusta oczyszcza cały organizm i skórę. Kiszona - zawiera probiotyki, które wzbogacają mikroflorę układu pokarmowego w dobroczynne bakterie. Dzięki temu poprawia się trawienie i regulują wypróżnienia. Sok z kiszonej kapusty niweluje zaparcia.

9. Zielone warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola, rukiew wodna, cykoria i oczywiście sałata to warzywa bogate w chlorofil, który oczyszcza krew. Są one również bogate w inne substancje (np. kwas foliowy), które wspomagają neutralizację pestycydów i związków chemicznych trafiających do wątroby. Warto komponować na ich bazie sałatki, dodawać do kanapek, czy miksować w zielonych koktajlach. 

10. Brokuły -  bogate w witaminy,składniki mineralne i antyoksydanty posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. Wspomagają układ trawienny. Przeciwutleniacze wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Brokuły korzystnie wpływają na pracę wątroby, a zawarty w nich sulforafan usuwa zanieczyszczenia pochodzące z powietrza , wody i pożywienia. Kiełki brokuła sprzyjają wydalaniu trujących substancji rakotwórczych - warto dodawać je do sałatek, kanapek. 
Warto wprowadzić do swojej codziennej diety nawyk picia wody z cytryną i spożywania wymienionych wyżej produktów. Dzięki nim naturalnie wspomożemy oczyszczanie naszego  organizmu z toksyn i niedługo poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu!
usuwanie toksyn
 

6 komentarzy:

  1. Mmmmm cebula :D Cebula tylko samotnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu to serdecznie polecam Ci książkę "Naturalny detoks" - dr Bruce Fife.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałabym jeszcze olej kokosowy (tzw. ssanie oleju ma udowodnione działanie detoksykacyjne). Prawie wszystko co wspomniałaś wykorzystuję do wyciskania soków, no oprócz cebuli i czosnku!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajefajnie potrzebny i mądry tekst. Zostawiam do stosowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja w ramach detoksu robie sobie koktajle do picia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie wymienione produkty, lubię i stosuję. Chyba jestem zdedoksowana na maksa:D Pozdrawiam ciepło:] www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń