reklama

środa, 7 września 2016

Zupa krem z dyni i marchewki

Powoli wkraczamy w jesienne klimaty - kolejny przepis z dynią  - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w  okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup.
TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :) 

SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!)
200 g dyni
krem z dyni130 g marchwi
100 g cebuli.
1 mały por
2  łyżki oleju rzepakowego 
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka natki pietruszki
Sól, pieprz
4 szt. listków laurowych
6  szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta imbiru

PRZYGOTOWANIE
Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na oleju. Dodajemy około 250 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.  Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :) 

zupa z marchewki
zupa z dyni i marchewki
1 duża porcja zupy (178 kcal)
- białka - 5 g
- tłuszcze - 11 g
- węglowodany - 21,8 g
- błonnik - 7,6 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz  Instagram



4 komentarze:

  1. Masz rację, że już trzeba przygotowywać się do jesieni choć za oknem jeszcze upalnie. Zupa pycha - w sam raz na jesienne chłodne dni szczególnie w tej wersji z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wyglada bardzo apetycznie. Chetnie skorzystam z przepisu:-). Kolor ma przepiekny;-).

    OdpowiedzUsuń